Τετάρτη, Οκτωβρίου 08, 2008

Οικονομική κρίση.

Σε αρκετούς Οικονομολόγους αλλά και μεγαλοτραπεζίτες ήταν γνωστό, από τον Νοέμβριο του 2007, ότι πάμε για γερή οικονομική κρίση. Όλοι έλεγαν ότι τα ανεξόφλητα στεγαστικά δάνεια θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για αλυσιδωτές αντιδράσεις. Έτσι και έγινε. Η περίοδο από το Νοέμβρη του 2007 έως και τις αρχές του Σεπτέμβρη 2008 αποτελούσε τα προεόρτια αλλά και περίοδο χάριτος για όσους είχαν εκτεθεί σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Ήταν κάτι σαν περίοδο διευθετήσεων χρηματοοικονομικών κινδύνων.
Σήμερα βρισκόμαστε στα πρώτα κεφάλαια της οικονομικής κρίσης. Η κρίση με ευοίωνους υπολογισμούς θα διαρκέσει ολόκληρο το 2009. Οι ουρές της κρίσεις (σημειώνω πολύ επικίνδυνες για τους μικρούς και μεσαίους) θα φτάσουν έως και το 2011.
Τα πρώτα χτυπήματα της κρίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, χτύπησαν τους περισσότερο εκτεθειμένους σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους (Επενδυτικές Τράπεζες, Στεγαστικές Τράπεζες, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και γενικά όλο το Χρηματοπιστωτικό τομέα). Η κρίση χτύπησε όπως ο σεισμός. Στο επίκεντρο ή πλέον στα επίκεντρα είχαμε αρκετές απώλειες. Πτωχεύσεις τραπεζών, απολύσεις προσωπικού χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μείωση της αξίας των επιχειρήσεων είναι μερικές από τις άμεσες απώλειες της κρίσεις στα επίκεντρα δηλαδή στα Παγκόσμια Χρηματιστηριακά κέντρα.
Κάπου εδώ όμως ξεκινά η κρίση στη πραγματική οικονομία. Προβλήματα ρευστότητας σε όλο το οικονομικό σύστημα, ανεργία αλλά και υψηλές τιμές σε προϊόντα υλικά και υπηρεσίες είναι μερικά από τα προβλήματα που έρχονται. Για την Ελλάδα τα προβλήματα από τη διεθνή κρίση αν και έχουν αρχίσει να διαφαίνονται έρχονται με διαφορετικό τρόπο.
Οι άμεσες επιπτώσεις είναι αυτή τη στιγμή ορατές από τους :
Δανειολήπτες
Οικοδόμους και τα συναφή επαγγέλματα
Χρηματιστές
Ασφαλιστές
Εμπόρους

Οι επιπτώσεις που έρχονται και μάλλον θα μας ταλαιπωρήσουν για περίπου ενάμιση χρόνο είναι
Σε επίπεδο καταναλωτών
Αδυναμία πληρωμής δόσεων στεγαστικών δανείων
Αδυναμία πληρωμής δόσεων καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών
Σε επίπεδο επιχειρήσεων
Μείωση της ρευστότητας στην αγορά
Μείωση ιδιωτικής επένδυσης
Σε επίπεδο οικονομίας
Αύξηση ανεργίας
Αύξηση κόστους ζωής
Η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να μελετήσεις τους παράγοντες της παγκόσμιας κρίσης που επηρεάζουν την Ελληνική οικονομία, να καταγράψει πιθανές επιπτώσεις και να δημιουργήσει σχέδιο βοήθειας για αυτούς που θα πληγούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: