Πέμπτη, Μαρτίου 18, 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Το σίγουρο είναι ότι το τελευταίο πεντάμηνο η κυβέρνηση έλαβε πολύ δύσκολα μέτρα τα οποία μάλιστα επηρέασαν και την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Αυτά τα μέτρα ήταν τα χειρότερα τα οποία θα μπορούσε να λάβει αλλά και τα πλέον απαραίτητα όχι τόσο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού κράτους, αλλά για την εξυγίανση των οικονομικών, και ουσιαστικά των ταμειακών ελλειμμάτων του. Η βασικότερη στόχευση αυτών των μέτρων ήταν η μείωση των ταμειακών ελλειμμάτων του κράτους και ουσιαστικά η μείωση του εσωτερικού δανεισμού. Αυτές οι πολιτικές επηρέασαν την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, μειώνοντας ουσιαστικά τόσο το εισόδημα του, όσο και την αγοραστική του δύναμη. Όμως θα ήταν τουλάχιστον εκτός ορίων να πούμε ότι αυτή η κυβέρνηση ήξερε από την αρχή το σύνολο του οικονομικού προβλήματος της χώρας. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν βασίζεται (δεν εντοπίζεται) μόνο στην αδυναμία ικανοποίησης των ταμειακών αναγκών. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν και είναι η ανάπτυξη του δημόσιου τομέα με τρόπο αποτελεσματικό, δηλαδή και έσοδα να εισπράττονται ώστε να μειώνονται τα ταμειακά ελλείμματα, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του κράτους να είναι τέτοιος που να μη δημιουργεί περαιτέρω ταμειακά ελλείμματα.

Σε πρώτη φάση η αντιμετώπιση έγινε μέσα από τον περιορισμό των ταμειακών ελλειμμάτων με άμεσες ενέργειες. Τέτοιες ενέργειες ήταν αυτές της μείωσης των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος κανονικής άδειας επίσης ήταν η μείωση κατά 7% των μισθών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, καθώς επίσης και η μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως είναι προφανές σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσης προτεραιότητας. Τα μέτρα λοιπόν αυτά τα οποία παρουσιάζουν παραπάνω, ήταν μέτρα έκτακτης ανάγκης και άμεσων προτεραιοτήτων. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν για επείγουσες καταστάσεις, για καταστάσεις κρίσης. Αντιμετωπίζοντας λοιπόν, από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας μια σοβαρότατη κρίση και λαμβάνοντας μέτρα πραγματικά κρίσης, η παρούσα κυβέρνηση έλαβε μια πρώτη μεγάλη απόφαση η οποία έχει να κάνει με την εξυγίανση της λειτουργίας του Ελληνικού δημοσίου.

Η δεύτερη μεγάλη δέσμη μέτρων, η οποία θεωρώ ότι έρχεται, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της λειτουργίας του δημοσίου. Τέτοια είναι η οργάνωση, η δομή, η λειτουργία, οι διαδικασίες, η λήψη αποφάσεων, η μέτρηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, και τέλος ο έλεγχος. Μέσα λοιπόν από αυτούς, τουλάχιστον, τους παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσει η νέα κυβέρνηση, θα δούμε τη νέα δέσμη μέτρων, η οποία θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθούν τα μέτρα άμεσης ανάγκης και εάν δεν ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία σε βάθος χρόνου θα έχουν το ρόλο της εξομάλυνσης και της εξισορρόπησης της λειτουργίας της χώρας.

Τρίτη δέσμη για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, έτσι άλλωστε τον αποκαλούν όλοι, είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο την ανάπτυξη της χώρας. Είναι δηλαδή τα μέτρα εκείνα τα οποία θα πρέπει να λάβει το ελληνικό κράτος για να τονώσει τόσο τη δημόσια όσο και την ιδιωτική επένδυση. Μια σειρά από μέτρα και νομούς θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αναπτυχθεί το ελληνικό κράτος και να γίνει ένα κράτους το οποίο θα παρουσιάσει το μέλλον θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως φαίνεται λοιπόν η κυβέρνηση δεν έχει καθυστερήσει. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης, και ενώ έχει εργαστεί σε συνθήκες κρίσης, κατάφερε να παρουσιάσει έργο που άλλες κυβερνήσεις δεν έδειξαν σε δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Σίγουρα υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες δεν είναι και τόσο εύκολες. Σίγουρα ο Έλληνας πολίτης δυσανασχετεί από μια σειρά από μέτρα, αφού επηρεάζουν άμεσα, όπως προδιαγράψαμε και προηγουμένως, την καθημερινότητά του. Σίγουρα θα πρέπει να δούμε μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες προκλήθηκαν από αυτά τα μέτρα. Σίγουρα θα πρέπει να κοιτάξουμε τον τρόπο που αυτά τα μέτρα σιγά - σιγά θα αρθούν. Όμως αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να κατανοήσουμε όλοι, ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο. Με αυτή την έκφραση, με αυτή την διατύπωση, με αυτήν την αντίληψη, θέλω να καταγράψω ότι έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα. Και φυσικά το πρώτο επίπεδο, είναι το επίπεδο της άμεσης ανάγκης, της αντιμετώπισης κρίσιμης κατάστασης, της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που πλήττει αυτήν την στιγμήν τη χώρα. Το δεύτερο επίπεδο στο οποίον πάλι θα πρέπει να είμαστε όλοι αρωγοί της προσπάθεια, είναι το επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να επισυμβούν στο κράτος, ώστε αυτό επιδείξει συνέχεια με αναπτυξιακούς ρυθμούς. Το τρίτο επίπεδο είναι το επίπεδο της ανάπτυξης, είναι δηλαδή το επίπεδο εκείνον στο οποίο το ελληνικό κράτος η κυβέρνηση και όλοι μας θα πρέπει να δώσουμε εμπιστοσύνη στο επίπεδο του νομικού καθεστώτος που θα αναπτυχθεί ώστε να προσελκύθουν ξένες αλλά και οι ελληνικές επενδύσεις και να αναπτυχθεί εκ νέου ή καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση να αναταχθεί η ελληνική οικονομία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

SOSTH H APOPSI SOU...
OMOS TA ANAPTYJIAKA METRA KATHYSTEROUN ARKETA...
KAI AYTA EINAI POU THA DOSOUN PNOH STHN OIKONOMIA THS XORAS...
ESODA STO KRATOS... ERGASIA STOUS ANERGOUS...

Ανώνυμος είπε...

Swstooooosssss!!!!!