Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2007

Πανεπιστημιακή Μόρφωση και τυπικά προσόντα

Η Πανεπιστημιακή μόρφωση προσφέρει γνώσεις που δημιουργούν ορθολογικούς τρόπους σκέψεις. Η μόρφωση δηλαδή βασίζεται σε μελέτες και έρευνες για το αποδεκτό και απορριπτέο, για το θεσμικό, το νόμιμο και το παράνομο. Δημιουργεί ορθολογικές διαδρομές σκέψεις.
Ο μορφωμένος από την ανώτατη παιδεία άνθρωπός λειτουργεί με βάση διαδικασίες και τεχνικές που έχει μάθει και έχει εξελίξει από τις γνώσεις και τα εργαλεία που έλαβε ως εφόδια από τους Πανεπιστημιακούς του δασκάλους. Ακολουθεί τις βαθύτερες ηθικές που είναι οι βάσεις της επιστήμης του. Θεωρήματα, ιδεολογήματα και φιλοσοφικές προσεγγίσεις αποτελούν στοιχεία που των καθοδηγούν. Ο Πανεπιστημιακά μορφωμένος άνθρωπός έχει στα χέρια του μια πυξίδα, που τον καθοδηγεί σε θέματα γνώσεις, ηθικής, συμπεριφοράς. Η ευλυγισία στις απόψεις και τις θέσεις ενός Ανώτερα ή Ανώτατα μορφωμένου ατόμου είναι περιορισμένη. Δεν χωρούν συναντήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. Δεν χωρούν αποκλίσεις από τον τύπο που σαφέστατα έχει προσδιορίσει ο Έλληνας νομοθέτης.
Δεν ισχυρίζομαι ότι ένας άνθρωπος χωρίς Πανεπιστημιακή μόρφωση δεν έχει όλα τα παραπάνω. Ισχυρίζομαι όμως ότι οι Πανεπιστημιακά μορφωμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες ευκαιρίες να τα αποκτήσουν. Δεν ισχυρίζομαι ότι κατ’ ανάγκη οι μορφωμένοι Πανεπιστημιακά τα έχουν όλοι αποκτήσει, όπως επίσης δεν ισχυρίζομαι ότι ο βαθμός απορρόφησης όλων αυτών είναι ο ίδιος σε όλους τους Πανεπιστημιακά μορφωμένους ανθρώπους.
Ισχυρίζομαι όμως ότι η Ανώτερη και Ανώτατη μόρφωση αποτελούν εμπόδιο ή δημιουργούν εμπόδια σε συμπεριφορές που προκαλούν ή σε συμπεριφορές που είναι δυνατό να δημιουργήσουν υπόνοιες για άνομες ή παράνομες πράξεις.
© Κάτω από αυτές τις σταθερές κρίνω σκόπιμο να φωνάξω ότι θεωρώ καταφανέστατη παρανομία την φωτογραφική διάταξη για την αναβάθμιση υπαλλήλου με προσόντα Λυκείου.
© Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι η αξιοκρατία που υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία, πήγε περίπατο.
© Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις αναρωτιέμαι αν τα φαινόμενα αυτά ενδημούν μόνο στο ΙΚΑ.
© Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις αναρωτιέμαι αν το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει στην θέση (χαμηλόβαθμου) συνδικαλιστή του, ότι τα φαινόμενα αναξιοκρατίας πρέπει να λυθούν σε επίπεδο πολιτικής, και όχι σε επίπεδο πραγματικής ζωής. Μήπως το και ΠΑΣΟΚ βασίζει την θεωρία του για αξιοκρατία σε παρόμοιες τεχνικές. Αν ναι, να βγει να το φωνάξει για να μάθουμε κι εμείς ότι ούτε και αυτός ο χώρος είναι υπέρμαχος της πραγματικής αξιοκρατίας αλλά της κομματικά ποδηγετημένης αξιοκρατίας. Της αξιοκρατίας του κυκλώματος, την αξιοκρατία της καμόρα.
Τα σφάλματα που προκύπτουν για τον Δημόσιο άντρα είναι κυρίως σφάλματα ηθικής. Δεν κατάφερε λοιπόν να εμποδίσει μια υπερβολικά φιλόδοξη γυναίκα από το να διεμβολίσει την σταθερότητα του οργανισμού που διοικούσε. Δεν κατάφερε να ελέγξει τον άτυπο αλλά από ότι φαίνεται δυναμικό μηχανισμό του οργανισμού που διοικούσε. Δημιούργησε πλήθος ερωτηματικών για την χρηστή διαχείριση του Οργανισμού με ερωτηματικά, που διαπερνούν απ’ άκρου εις άκρων την Ελληνική κοινωνία.
Τα ερωτηματικά λοιπόν είναι πολλά. Γίνονται όμως ακόμη περισσότερα αν λάβουμε υπόψη μας την πληθώρα των Διοικούμενων από το κράτος ΔΕΚΟ και Οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: