Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2007

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Στην φιλολογία που αναπτύσσεται σήμερα για τις δημοσκοπήσεις σας παραθέτω το παρακάτω κείμενο. Πιστεύω ότι θα το βρείτε χρήσιμο. Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας.
Κείμενο από το βιβλίο ‘Όψεις της Οργάνωσης Εισαγωγή στη Θεωρία Οργανώσεων’ Γκαρεθ Μοργκαν, 2000, εκδόσεις Καστανιώτη. Με πρόλογο από τον κ.Τσούκα Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης του ALBA.

Σελ 184.
Σε ένα δοκίμιο σχετικά με τη χρήση των στατιστικών στοιχείων ως βάση για την εθνική πολιτική, που δημοσιεύθηκε το 1954, ο Βρετανός οικονομολόγος Ely Devons παραλλήλισε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στις τυπικές οργανώσεις με τη μαγεία και τη μαντεία των πρωτόγονων κοινωνιών. Παρατήρησε ότι, μολονότι οι λήπτες αποφάσεων στις οργανώσεις δεν θα δια­νοούνταν, υπό κανονικές συνθήκες, να εξετάσουν τα εντόσθια μιας κότας ή να συμβουλευτούν το μαντείο σχετικά με την τύχη της οργάνωσης τους ή την κατάσταση της οικονομίας, εντούτοις, πολλές φορές, η χρήση των στα­τιστικών στοιχείων έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη χρήση της πρω­τόγονης μαγείας. Στις πρωτόγονες κοινωνίες οι μάγοι αποφάσιζαν αν θα έ­πρεπε να κυνηγήσουν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, αν η φυλή θα έ­πρεπε να πολεμήσει, ή ποιος έπρεπε να παντρευτεί ποιαν, παίρνοντας ξε­κάθαρες αποφάσεις σε καταστάσεις οι οποίες θα ήταν, σε άλλη περίπτωση, ανοιχτές σε ατέλειωτους καβγάδες.
Στις τυπικές οργανώσεις, οι τεχνικές της ποσοτικής ανάλυσης φαίνεται να παίζουν παρόμοιο ρόλο. Χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του μέλλοντος και την ανάλυση των συνεπειών που έχουν διαφορετικές πορείες δράσης, με τρόπο που κάνει τη λήψη αποφάσεων να φαίνεται ορθολογική και να έχει ουσία. Η χρήση τέτοιων τεχνικών δεν μειώνει, φυσικά, το ρίσκο. Οι αβεβαιότητες που περιστοιχίζουν μια κατάσταση εξακολουθούν να υ­πάρχουν, και βρίσκονται κρυμμένες στις παραδοχές πάνω στις οποίες στη­ρίζεται η τεχνική ανάλυση. Από τέτοια στοιχεία απορρέει το επιχείρημα του Devons . Η λειτουργία της ποσοτικής ανάλυσης συνίσταται στην αύξηση της αξιοπιστίας της δράσης σε καταστάσεις που θα έπρεπε, σε άλλη περίπτω­ση, να διεκπεραιωθούν με εικασίες και προαισθήματα. Όπως και οι μάγοι που συμβουλεύονται τα εντόσθια, έτσι πολλοί λήπτες αποφάσεων στις ορ­γανώσεις επιμένουν ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα γεγονότα και οι αριθ­μοί προτού ληφθεί μια απόφαση πολιτικής, ακόμη και αν οι στατιστικές πα­ρέχουν αναξιόπιστες οδηγίες ως προς το τι είναι πιθανόν να συμβεί στο μέλ­λον. Επιπροσθέτως, όπως συμβαίνει και με τους μάγους, ούτε οι ίδιοι ούτε η μαγεία τους χάνουν το κύρος τους όταν τους διαψεύδουν τα γεγονότα. Α­κριβώς όπως ο μάγος μπορεί να αποδώσει την αποτυχία στο γεγονός ότι οι οδηγίες του δεν εκτελέστηκαν κατά γράμμα, ή και στο γεγονός ότι παρενέβη κάποια εχθρική δύναμη, ο σύγχρονος τεχνοκράτης μπορεί κάλλιστα να κατηγορήσει το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε, ή την τροπή που πήραν τα γεγονότα, για να μπορέσει να εξηγήσει γιατί οι προβλέψεις αποδείχτηκαν ανακριβείς. Η ανάλυση δεν χάνει ποτέ το κύρος της. Η επίφαση της ορθολογικότητας διατηρείται.
Οι σύγχρονες οργανώσεις συντηρούνται μέσω συστημάτων πεποιθήσε­ων που δίνουν έμφαση στη σπουδαιότητα της ορθολογικότητας, και των ο­ποίων η νομιμοποίηση στα μάτια του κόσμου εξαρτάται συνήθως από την ικανότητα τους να επιδεικνύουν αυτήν την ορθολογικότητα και την αντι­κειμενικότητα στην πράξη. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο, οι ανθρωπολόγοι συχνά αναφέρονται στην ορθολογικότητα ως το μύθο της σύγχρονης κοι­νωνίας, διότι, όπως και οι πρωτόγονοι μύθοι, μας προσφέρει ένα περιεκτι­κό Πλαίσιο αναφοράς, ή σύνολο πεποιθήσεων, μέσω του οποίου μπορούμε να διαπραγματευτούμε τις καθημερινές μας εμπειρίες και να τις καταστή­σουμε κατανοητές. Ο μύθος της ορθολογικότητας μιας βοηθά να δούμε ορισμένα μοτίβα δράσης ως νόμιμα, αξιόπιστα, και κανονικά. Μας βοηθά να αποφεύγουμε τους καβγάδες και τις διαμάχες που θα προέκυπταν αν μπορούσαμε να διακρίνουμε τη βασική αβεβαιότητα και ασάφεια που κρύβεται πίσω από πολλές από τις αξίες μας, καθώς και από τις καταστάσεις τις ο­ποίες είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε.

Από το παραπάνω κείμενο γίνετε εύκολα κατανοητό ότι ο ρόλος των δημοσκοπήσεων δεν είναι μόνο να μετρήσουν την κοινή γνώμη, αλλά ίσως και μάλιστα πολύ περισσότερο, για να την διαμορφώσουν έως και να την ποδηγετήσουν. Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: