Παρασκευή, Νοεμβρίου 06, 2009

Εκκλησιατική περιουσία, εκτακτη εισφορά και στρατηγική διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας.

Η φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας είναι από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Όπως έχει γίνει σαφές οι Ιεράρχες θεωρούν βαριά την επιβολή φορολογικών μέτρων στην εκκλησιαστική περιουσία.
Παράλληλα έχουν κατανοήσει την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται η Ελληνική Οικονομία. Το 1974, με ειδική νομολογία (89/74), τη Ελληνική Οικονομία έσωσαν ή βοήθησαν να σωθεί οι Έλληνες εφοπλιστές. Σήμερα είναι αναγκαίο να υπάρξει έκτακτη εισφορά από έχοντες και κατέχοντες. Η εκκλησία, σήμερα, αποτελεί έναν ικανό φοροδότη ή καλύτερα, έναν ικανό παράγοντα για να βοηθήσει αποφασίστηκα την Ελληνική Οικονομία. Μπορεί να βοηθήσει σε δύο επίπεδα, Στο επίπεδο της ηθικής υποστήριξης του εγχειρήματος (έμμεσα και όχι παραγωγικά), και Στο επίπεδο της οικονομικής υποστήριξης (άμεσα και με σαφή τρόπο) για την έξοδο από την κρίση. Λαμβάνοντας υπόψη το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει για αρκετά εκκλησιαστικά ακίνητα (ας μην ξεχνάμε τη Βιστωνίδα και τις επιπτώσεις της) αλλά και την οικονομική κατάσταση της εκκλησίας, θα πρότεινα την de facto καταβολή εισφοράς από το σύνολο της εκκλησίας σε συμφωνία με την διαρκή ιερά σύνοδο, με παράλληλη έναρξη ενεργειών για την πλήρη καταγραφή και αποσαφήνιση της περιουσίας της εκκλησίας (ανά μητρόπολη) και τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με σκοπό να καταγραφούν όχι μόνο τα ακίνητα αλλά και οι εμπορικές δραστηριότητες αυτής.
Σκοπός της πρότασης είναι η αρτιότερη καταγραφή της περιουσίας πάνω στην οποία θα επιβάλετε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και μια βάση για την φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από την άσκηση ανταγωνιστικής (εμπορική γενικότερα) δραστηριότητας από την εκκλησία.
Παράλληλα η εκκλησία μέσω της de facto εισφοράς θα βοηθήσει την Ελλάδα στις οικονομικά δύσκολες και κρίσιμες ώρες που περνά.
Μέσα στα επιχειρήματα για την εφαρμογή της Στρατηγικής αυτής είναι ότι η Εκκλησία που ως σήμερα χρηματοδοτείται από το κράτος, πρέπει να δείξει το ανθρώπινο Ελληνικό πρόσωπό της.
Σίγουρα θα υπάρξουν αιτήματα για ανταλλάγματα από την εκκλησία. Σαφή επιδίωξη της εκκλησίας ήταν η ίδρυση εκκλησιαστικού μη κερδοσκοπικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή βάση διαπραγμάτευσης η εκχώρηση δικαιωμάτων στην εκκλησία για τη δημιουργία ενός τέτοιου ιδρύματος.
Ίσως να υπάρξουν και άλλα αιτήματα.
Βασική παράμετρος, βέβαια, θα είναι η ικανότητα της εκκλησίας να συνεισφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: