Τρίτη, Νοεμβρίου 17, 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΔ !!!

Αυτές τις μέρες διαβιούμε μια πολύ περίεργη αλλά όχι πρωτόγνωρη διαδικασία. Την εκλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από διαδικασίες αρκετά δημοκρατικές, ίσως λιγότερο δημοκρατικές από αυτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντα δημοκρατικότερες από την εκλογή προέδρου από ένα κομματικό σωλήνα, δλδ από ένα συνέδριο.
Μέσα από διαδικασίες που μας φέρνουν στο μυαλό το ΠΑΣΟΚ και τον εμφύλιο σπαραγμό που έζησαν τον Νοέμβρη του 2007, οι Νέα Δημοκρατία προχωρά στην εκλογή του επόμενου αρχηγού, με πρώτο στόχο να αναδειχθεί ως μια αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι σε ένα μάλλον ορεξάτο ΠΑΣΟΚ. Όμως στη Νέα Δημοκρατία δεν ασχολούνται με βασικούς στόχους που αφορούν την ανασύνταξη της συντηρητικής παράταξης, αλλά με ποιος πάει με ποιόν. Δεν ασχολούνται με την ικανότητα των υποψήφιων αρχηγών να διοικήσουν πρώτα το κόμμα και μετά την Ελλάδα, αλλά με την εκλογή όχι αυτού του αρχηγού (του Νοέμβρη του 2009) αλλά του επόμενου, ίσως γιατί θεωρούν ότι δεν θα επανακάμψουν στις επόμενες εκλογές, οπότε και θα ξαναπάνε για άλλη μια φορά σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών.
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα αλλά και σε μια ατμόσφαιρα έντονης πολιτικής διαπλοκής, βλέπουμε να διαμορφώνονται δύο βασικές γραμμές, που όμως δεν έχουν εκδηλώσει (ίσως η μια να το έχει κάνει μερικός) την πολιτική τους πλατφόρμα και τον τρόπο που επιθυμούν να διοικήσουν την Νέα Δημοκρατία αλλά και τις αρχές που έχουν για την διοίκηση της Ελλάδας. Ναι υπάρχει διαφορά μεταξύ της διοίκησης του κόμματος και της διοίκηση της Ελλάδας. Όπως απέδειξε για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ, άλλο κόμμα και άλλο κυβέρνηση. Έντονες οι αντιδράσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Παρολίγων να έχουν μέχρι και ανατροπές στην εκλογή του Γραμματέα του Κόμματος (Εδώ να καταγράψουμε ότι η δύναμη του Γραμματέα του Κόμματος δεν είναι η ίδια με την δύναμη Γραμματέων όπως ο Σκανδαλίδης ή ο Λαλιώτης, να μην αναφέρω άλλους). Κατάφεραν όμως να διαχωρίσουν, έστω και καταγράφοντας σημαντικές απώλειες σε επίπεδα στήριξης των αποφάσεων του Γραμματέα, το κόμμα από το Κράτος και την Κυβέρνηση.
Στην Νέα Δημοκρατία όμως έχουμε ένα γαϊτανάκι εξελίξεων, που δεν αφορά τη λειτουργία του κόμματος, αλλά τα τιμάρια, τα κουκιά, και οι ψήφοι. Δεν ενδιαφέρονται για τους λόγους που θα πάει ο κάθε Νεοδημοκράτης να ψηφίσει, αλλά για το ποιόν θα ψηφίσει, χωρίς να έχουν κανένα ιδεολογικό (θεωρητικό) υπόβαθρο.
Για την ιδεολογία μιλούν πλέον άτομα που δεν έχουν λόγο και ρόλο στις εξελίξεις. Από παλιά ήταν η επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ, ή έχτιζαν το προφίλ του σοβαρού πολιτικού. ΟΚ ένας σοβαρός πολιτικός και ένας επικοινωνιολόγος, είναι απαραίτητοι για μια προεκλογική εκστρατεία. Όμως από πολίτική ΤΙΠΟΤΑ.
Δεν θα μου κάνει λοιπόν καμία εντύπωση αν την ημέρα των εκλογών για ανάδειξη αρχηγού της ΝΔ, οι Νεοδημοκράτες, κάνουν βόλτες, πίνουν καφεδάκια, παρακολουθούν τη διαδικασία, αλλά απέχουν.
Να σημειώσω τώρα και κάποια αποτελέσματα της διαμάχης Σαμαρά – Ντόρας.
Η Ντόρα φάνηκε υπερβολικά χαλαρή. Θεωρούσε ότι η διαδοχή ήταν περίπατος. Έτσι, είχε προετοιμαστεί να αναλάβει μια Ν.Δ. που έχασε με 10% από το κακό ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή καμία προετοιμασία. Βέβαια η Ντόρα είχε προετοιμάσει ένα σοβαρό μηχανισμό, με στόχο να καταλάβει το κόμμα. Ο μηχανισμός αυτός όμως, είχε αναπτυχθεί μέσα στους συνέδρους της ΝΔ, και όχι στη Βάση. Αυτό εικάζουν όλοι οι Έλληνες. Αυτός λοιπόν ήταν ο λόγος της πρώτης ήττας της Ντόρας, και μάλιστα από κάποιον που εγκατέλειψε την κούρσα της διαδοχής. Η δεύτερη ήττα, ήταν όταν σύρθηκε να αποδεχθεί εκλογές από μέλη (????). Νόμισε ότι πάλι είχε το πρώτο χέρι. Εδώ λοιπόν έκανε λάθος. Το τρίτο λάθος. Το τέταρτο λάθος που έκανε η Ντόρα ήταν που δεν έλαβε υπόψη της την συντηρητική πτέρυγα της ΝΔ, τους Αβεροφικούς δλδ, που ο 1982 κατέλαβαν το κόμμα. Για να θυμηθούν κάποιοι τι ξύλο έπαιζαν οι Μεϊμαράκης – Βουλγαράκης (Μητσοτακικοί) και Μιχαλολιάκος (Αβεροφικός – Καραμανλικός). Και τα λάθη δεν τελειώνουν εδώ. Αν βρω χρόνο θα συνεχίσω να γράφω κάποια άλλη στιγμή. Σημείωση για τον κκ.Χαντζηνικολάου, ρε Νικολάκη επιτέλους μην υποστηρίζεις τόσο καθαρά τη Μπακογιάννη, το βλέπουν και σοβαροί ΝΔ κράτες το δελτίο σου και θα σου φύγουν (και πάει η ακροαματικότητα)
Ο Σαμαράς, τελικά έκανε την έκπληξη. Πραγματικά πολύ καλός ο αγώνας του. Όμως έχει κάνει και ο Αντωνάκης λαθάκια. Για να δούμε λοιπόν τα λάθη του Αντώνη. Υποστηρίζεται από τον his master voice Αχιλλέα Καραμανλή. Δεν είναι και ότι καλύτερο μπορεί να σου κάτσει. Δεν δέχθηκε την εκλογή από μέλη και φίλους. Άνοιξε μια σημαντική διαμάχη με την Άκρα δεξιά του Καρατζαφέρη. Αυτό βέβαια μπορεί να του βγει και σε καλό. Να δώσουμε και άλλη μια νότα για τον κκ.Τράγκα. Επιτέλους ρε Τράγκα γιατί είσαι τόσο ΑντιΜητσοτάκ?
Πρόβλεψη. Αν ψηφίσουν οι ακραιφνείς Νεοδημοκράτες την Ντόρα τη βλέπω να προσπαθεί να προωθήσει τους δικούς της (όπως έκανε στη Κυβέρνηση Καραμανλή) και να μην της κάθετε τίποτα. Μέσα στο μυαλό του κάθε ΝεοΔημοκράτη, όπως βλέπω από συζητήσεις που έχω μαζί τους υπάρχει (ακόμη και αν υποστηρίζουν την Ντόρα) μια απορία ‘Γιατί η Ντόρα επέμενε για εκλογές το Σεπτέμβρη’. Από την άλλη οφείλει μια απάντηση σε όλη την κοινωνία. ‘ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ ΝΑ ΤΟ ΣΚΑΣΕΙ???’ και τελικά αν θα βγείτε στην εξουσία, θα μας επαναφέρει το σύστημα Μηστοτάκη, στην περίοπτη θέση της πλέον διαπλεκόμενης χώρας του κόσμου??

Δεν υπάρχουν σχόλια: