Κυριακή, Νοεμβρίου 02, 2008

Γιατί πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Οικονομία

Η φιλελεύθερη οικονομία είναι φανερό ότι βρίσκετε στα όρια της, αν δεν τα έχει ξεπεράσει.
Πολύ είναι αυτοί που λένε ότι αυτή η ασύδοτη οικονομία έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του βασικού Κοινωνικοπολιτικού και οικονομικού παραδείγματος (παράδειγμα κατά Kahn). Περιμένουν να δουν νέα Οικονομικά παραδείγματα ή καλύτερα, μια οικονομία αλλά και μια κοινωνία, που στηρίζεται σε διαφορετικές αρχές, αναπτύσσεται πάνω σε διαφορετικές μεταβλητές και αντιδρά διαφορετικά από ότι στη σημερινή πρακτική.
Η επιστήμη της Χρηματοοικονομικής, θα αλλάξει σημαντικά αφού όλα τα μοντέλα προβλέψεων θα τροποποιηθούν στην καλύτερη περίπτωση, θα καταργηθούν ή θα αντικατασταθούν σε ένα σενάριο ουδέτερο. Στην χειρότερη περίπτωση η Χρηματοοικονομική επιστήμη θα χάσει την αξία της.
Η χρηματοοικονομική μηχανική (Financial engineering) έχει χάσει ήδη σε μεγάλο ποσοστό την αξιοπιστία της. Τα μοντέλα της δύσκολα επιβεβαιώνονται ενώ οι προϋποθέσεις που θέτουν τα καθιστούν πολλές φορές ανεφάρμοστα.
Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε:
Μια κυβέρνηση που δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, περιμένοντας την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν να μην υπάρχουν ιδιαιτερότητες που έχει η Ελληνική οικονομία που πρέπει να θεραπεύσει η Ελληνική Κυβέρνηση
Μια κυβέρνηση που δεν έχει αντιληφθεί ότι σε όλες τις χώρες το πρόβλημα ξεκίνησε από τα κάτω (ανίκανους να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις)
Μια κυβέρνηση που ενώ δεν έχουμε δει την κρίση να χτυπά δυνατά την πόρτα μας, αποφασίζει ότι για την κακή κατάσταση της Οικονομίας υπεύθυνη είναι η παγκόσμια κρίση. Αποτέλεσμα αυτή της πρακτικής είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κοινωνίας.
Μια κυβέρνηση που δεν λαμβάνει μέτρα για την επερχόμενη σοβαρή κρίση που θα χτυπήσει την Ελληνική Οικονομία.
Βασικά μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση είναι :
Η αύξηση της Δημόσιας Δαπάνης για επενδύσεις
Η ανάπτυξη μέτρων υποστήριξης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Δηλαδή η υποστήριξη της ιδιωτικής κατανάλωσης σε πρώτο (έμμεσο – μεσοβραχυχρόνιο) επίπεδο μέσα από την τόνωση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Η τόνωση του αισθήματος ασφάλειας και η ανάπτυξη αισθήματος αισιοδοξίας για την οικονομία και την αγορά.
Η υποστήριξη κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ανάπτυξη σχεδίου ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ταξινόμηση τους ανά κλάδο και περιοχή και ενίσχυση (με τεχνικές αναπτυξιακών νόμων) των δραστηριοτήτων τους.
Υποστήριξη των Τουριστικών επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων τουρισμού για όσους Έλληνες το επιθυμούν. Παράλληλα υποχρέωση των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένταξη επιδοτούμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του συνόλου του προσωπικού τους
Μείωση της άμεσης φορολογίας
Κατάργηση του ΕΤΑΚ
Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με παράλληλη ένταξη στις διατάξεις περί φορολογίας Νομικών προσώπων της Εκκλησίας.
Άσκηση παρεμβατικής οικονομικής πολιτικής μέχρι οι αγορές να ξαναβρούν το βηματισμό τους (βλέπετε δεν αναφέρω την ισορροπία τους)

Η κυβέρνηση να απαιτήσει την αλλαγή στο σύμφωνο σταθερότητας με την δημιουργία λογαριασμού (υπό το συνεχή έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στον οποίο θα καταγράφονται όλα τα ελλείμματα που θα προκύψουν από την άσκηση οικονομικών μέτρων για την έξοδο από την οικονομική κρίση
Δηλαδή, να διατηρηθεί το έλλειμμα στο 3% αλλά να δοθεί άδεια στις κυβερνήσεις να σχηματίσουν ένα πρόσθετο έλλειμμα, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία τους.
Να δεσμευτούν οι κυβερνήσεις ότι θα αποσβέσουν το έλλειμμα αυτό μέσα σε περίοδο πενταετίας. Οι ενέργειες απόσβεσης του ελλείμματος θα είναι υπό την παρακολούθηση ειδικής Οικονομικής – Ελεγκτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επαναδιαπραγμάτευση όλου του συστήματος λογιστικής αποτύπωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μελέτη και ίσως επαναδιατύπωση όλων των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Παρουσίασης και των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.
Όπως γίνετε κατανοητό πρέπει να αλλάξουν πάρα μα πάρα πολλά από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Αρκετές μεταβλητές από την εφαρμοσμένη Οικονομία και την Λογιστική αποτύπωση, έχουν αλλάξει. Όπως λέμε στα οικονομικά έχουν σκάσει. Απαιτούν επανεξέταση. Τώρα είναι καιρός να γίνει.

5 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Παμε απο το κακο στο χειροτερο χωρις δυστυχως να αλλαζει κατι...Οποτε οτι και να λεμε μενει μονο στη θεωρια...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κι από μένα. Ενδιαφέρουσες οι απόψεις αλλά διακρίνω πίσω από αυτές έντονο κομματισμό (πράσινης απόχρωσης) και μια δόση υπερβολής. Όσον αφορά το ΕΤΑΚ, να σου πω την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει καθόλου γιατί δεν έχω ΚΑΜΙΑ ακίνητη περιουσία (αν εσύ ανήκει σε αυτούς που έχουν 5 διαμερίσματα στο όνομά τους... ε, τότε τι να πω).

ERMIS είπε...

γιατί πρέπει οι απόψεις να μην έχουν ή να μην τους δώσουμε απόχρωση??? Αποχρώσεις δεν κυβερνούν αυτή τη χώρα????
Αν θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση ΟΛΟΙ, ας ακούσουμε και τις πόψεις των άλλων αποχρώσεων, κι ας βελτιώσουμε τις δικές μας, εντάσσοντας σε αυτές ψίγματα από τις απόψεις των άλλων. Σύνθεση χρειάζεται όχι φύμωση.... έγχρωμων - αποχρώσεων - απόψεων

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτό είναι το πρόβλημα, ότι αποχρώσεις κυβερνούν αυτή τη δόλια χώρα, χάρη σε άτομα σαν εσένα...

ERMIS είπε...

Δηλαδή θεωρείς οτι τα πολιτικά κόμματα που υπαρχούν (και έχουν τις δικές τους αποχρώσεις Μπλέ-Πράσινοι- Κόκκινοι- Πορτοκαλί κλπ) δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τον κόσμο???
Θεωρείς ότι μια άναρχη κοινωνία είναι η λύση???? Αν η δική σου απόχρωση αυτή τη στιγμή δεν έχει την λύσει τότε να είσαι σίγουρος ότι σε κάποιο άλλο κόμμα υπάρχει απόχρωση και λύση.
Αν τέλος εννοείς ότι εγώ φταίω .... ίσως έχεις δίκαιο αλλά ποτέ δεν έιχα, μέχρι σήμερα, θέση πολιτικής ευθύνης. έτσι δεν καταλαβαίνω τον αρνητισμό σου ....