Παρασκευή, Αυγούστου 21, 2009

Σενάρια που μπορεί να μην είναι και επιστημονικής φαντασίας

Σενάριο 1 - Εκλογές μέσα στο Φθινόπωρο.
Το σενάριο βγήκε από υπουργούς και άλλους διάφορούς. Παίζει πολύ σε αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης και διαχέεται και από δημοσιογράφους φίλα κείμενους προς την Κυβέρνηση. Το σενάριο παρακολουθεί θετικά διακείμενη η Αξιωματική αντιπολίτευση. Σκεπτικισμό προκαλεί στο ΚΚΕ, έντονη ανησυχία στο Συνασπισμό – Σίρριζα, θετική ανταπόκριση έχει στο ΛΑΟΣ
Η κυβέρνηση βλέπει με θετικό τρόπο το σενάριο για δύο τουλάχιστον λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι αποπροσανατολίζει τους πάντες για μια σειρά από θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, την γενικευμένη έξαρση της εγκληματικότητας, την κατάρρευση των οικονομικών του κράτους με μεγάλο ασθενή το ίδιο το κράτος και το Δημόσιο Έλλειμμα, την ανικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ανεπάρκεια ορισμένων υπουργών της αλλά και πολιτικών που χάραξε.
Ο δεύτερος λόγος είναι η αδυναμία να διαχειριστεί την Βουλή αφού αν και έχει τη δεδηλωμένη τυπικά, ουσιαστικά την έχει χάσει. Θυμίζουμε Τατούλη αλλά και Παυλίδη ο οποίος είναι εντός για να στηρίξει την κυβέρνηση, εκτός όμως κλίματος αλλά και εκτός συνείδησης και πολιτικού στίγματος που θέλει να εκπέμψει η Νέα Δημοκρατία.
Δεν ξέρουμε αν έχει τύχη το σενάριο 1, αλλά φαντάζει πολύ ικανοποιητικό για την κυβέρνηση λόγω των επιπτώσεων του. Οι επιπτώσεις λοιπόν κρύβουν μερικές θετικές εξελίξεις και για τη Νέα Δημοκρατία. Αρχικά καταγράφει περιορισμένες απώλειες στις εκλογές σε σχέση με το αν γίνονταν εκλογές τον Μάρτιο. Στην συνέχεια το Καραμανληκό μπλοκ έχει στη διάθεσή του τρεις μήνες για να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει την εξουσία (προεδρικές εκλογές) ξανά. Δεν θα λάβει τα δύσκολα μέτρα για την οικονομία, η Νέα Δημοκρατία. Ελπίζει λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταγράψει δημοσκοπικές απώλειες έως τις εκλογές του Μάρτη, ενώ παράλληλα θα έχει ξεφύγει από τους δύσκολους κάβους τόσο της Οικονομικής δυσπραγίας όσο και της χειροτέρευσης της καθημερινότητας του πολίτη.

Σενάριο 2
Ανασχηματισμός άμεσα και εκλογές τον Μάρτη
Το σενάριο αυτό παίζει ιδιαίτερα, από αρκετούς –ίσως τους περισσότερους Υπουργούς αλλά και βουλευτές της Κυβέρνησης-. Έχει περίπου προεξοφληθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αδιάφορο για τα μικρότερα κόμματα.
Τα θετικά του στοιχεία είναι ότι αγοράζει χρόνο η Κυβέρνηση για να φτάσει στο Μάρτη και να εξελίξει (????) το πρόγραμμά της. Αρκετοί βουλευτές δεν χάνουν την βουλευτική του έδρα, κάτι που θα γίνει αν γίνουν εκλογές. Οι αρνητικές επιπτώσεις του σεναρίου είναι οι πιθανότητες να αυξηθεί η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών μονομάχων. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες για την εφαρμογή του. Απαιτεί σιδηρά πειθαρχία από απείθαρχες συνιστώσες που δρουν στην Νέα Δημοκρατία. Μια από τις απείθαρχες στιγμές την ζήσαμε με την μη αλλαγή των περιφερειαρχών.

Σενάριο 3
Παραμένει η Νέα Δημοκρατία κάνοντας ελάχιστες διαρθρωτικές κινήσεις στην πολιτική της, μέχρι το Μάρτη. Από σήμερα έως και τον Μάρτη να εξαπολυθεί επίθεση προς στελέχη όλων των μεγάλων κομμάτων για θέματα πολιτικής ηθικής και διαφάνειας. Στόχος η πλήρης αποσταθεροποίηση του παρόντος πολιτικού συστήματος, η δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων. Η κίνηση αυτή θα ξεκινήσει από τηλεοπτικούς σταθμούς με στόχο την εκκαθάριση του πολιτικού σκηνικού. Το σενάριο δεν φαίνεται να έχει πολύ τύχη. Είχε παιχθεί και μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές και βασίζετε σε διαθέσεις του επιχειρηματικού κατεστημένου, αλλά όχι του συνόλου του επιχειρηματικού κατεστημένου, και για αυτό τον λόγω έχει μικρή πιθανότητα εφαρμογής (μέχρι σήμερα).

Η αλήθεια είναι ότι όποιο σενάριο και να επιλεγεί θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο χειμώνας είναι ή θα μας τον κάνουν δύσκολο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: