Πέμπτη, Αυγούστου 27, 2009

Γιατί η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί διακαώς εκλογές τώρα ……

Όπως βλέπουμε όλοι μας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ΝΔ, διαχέει ότι πάμε μάλλον για εκλογές για να μην χάσει με μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Ίσως αυτός να είναι ένας από τους πραγματικούς λόγους για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Σίγουρα όμως είναι και ο βασικός λόγος που δεν πρέπει να κυκλοφορήσει στην αγορά αυτό το σενάριο, γιατί μάλλον θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα συσπείρωσης στην Κυβερνητική παράταξη.
Έτσι άρχισε να εξυφαίνεται ένα νέο σενάριο που θέλει τη Νέα Δημοκρατία νικήτρια των εκλογών. Προσοχή όχι αυτών που θα γίνουν (λόγω ουσιαστικής αδυναμίας της να κυβερνήσει) άμεσα, αλλά αυτές που θα γίνουν τον Μάρτη με την ευκαιρία της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Κυκλοφορεί λοιπόν το σενάριο που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να κάνει εκλογές επειδή το θέλει το ΠΑΣΟΚ ‘για να μην έχουμε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο’ . Αυτό είναι το φανερό μέρος του σεναρίου. Στο βάθος λοιπόν αυτό το σενάριο λέει ότι, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει την πραγματικά προβληματική και ασθενή Οικονομία, αλλά ούτε να τιθασεύσει τις κοινωνικές εκρήξεις που έρχονται, θα ξαναρθεί ως ο μοναδικός σοβαρός πολιτικός πόλος που θα σώσει την Ελλάδα από το κακό ΠΑΣΟΚ.
Στα θετικά σημεία του σεναρίου πρέπει να σημειώσουμε ότι επικοινωνιακά αποτελεί βάλσαμο για κάθε πονεμένο Νεοδημοκράτη. Δίνει την προοπτική της ΠΑΣΟΚικής παρένθεσης και του ‘πάλι με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι’.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται, υπάρχει η παρατήρηση ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος από την γενικότερη ανικανότητα. Όποιος λοιπόν και να έρθει στην εξουσία θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα με ορατά αποτελέσματα. Στην Νέα Δημοκρατία έχουν την άποψη ότι με το μέγεθος του προβλήματος που παρουσιάζει η Οικονομία, το ΠΑΣΟΚ θα αποτύχει στις πρώτες 50 και όχι 100 ημέρες διακυβέρνησης. Με προδιαγεγραμμένο ένα σενάριο οικονομικής κατάρρευσης, και κοινωνική αναταραχή, και με προδιαγεγραμμένη την αδυναμία μιας ισχνής πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ υπολογίζει ότι θα κάνει εκλογές περίπατου τον Μάρτη με την προεδρική εκλογή.
Μετά από τον πολύ δύσκολο χειμώνα που θα έχει περάσει η Ελληνική Οικονομία, θα έχει την δυνατότητα να λάβει (και με αυξημένη πλειοψηφία, λόγω νέου εκλογικού συστήματος), επώδυνες αποφάσεις. Την δυνατότητα αυτή πιστεύουν στη ΝΔ ότι θα τους την δώσει και σειρά αποτυχημένων μέτρων της μικρής διακυβέρνησης του τόπου από το ΠΑΣΟΚ.

Τι δεν έχει λάβει υπόψη της η ΝΔ.
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν νικητές και νικημένοι μέσα στο ίδιο τους το στρατόπεδο. Έτσι το πρώτο αρνητικό του σεναρίου είναι οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μέσα στη ΝΔ μετά από μια βαριά ήττα. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η διεκδίκηση της καρέκλας του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από δελφίνους, που να σημειωθεί είναι πολύ ανυπόμονοι πλέον.
Μια συγκροτημένη αντιμετώπιση των Οικονομικών της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει καιρό τώρα την οικονομική πολιτική του. Σημειώνω την συνεργασία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με οικονομολόγους επιπέδου Νόμπελ. Σημειώνω τη διεισδυτικότητα και τις ανατροπές των Σοσιαλιστών σε δύσκολές στιγμές της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μην ξεχνάμε ότι το 1993 όταν ανέλαβε ο Παπανδρέου από τον Μητσοτάκη, ότι έγινε επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους και του προγράμματος σταθερότητας που οδήγησε την χώρα σε πραγματικά καλύτερες ημέρες
Μεγάλο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Η αναβλητικότητα των αποφάσεων και η αδυναμία εύρεσης αποτελεσματικών λύσεων, είναι πλέον κοινό μυστικό για κάθε Έλληνα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μια ηγετική ομάδα που έχει δημιουργήσει την αίσθηση της αποτυχίας, να γυρίσει το κλίμα, και να αποτελέσει ομάδα νίκης.
Μέσα στο διάστημα των επόμενων λίγων μηνών θα αρχίσουν να κυκλοφορούν πληροφορίες που αποδεικνύουν την συμμετοχή στελεχών της Κυβέρνησης στο σκάνδαλο siemens. Αυτή η αίσθηση έχει δημιουργηθεί μετά την άρνηση της ΝΔ να ρωτήσει (όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ) το Χριστοφοράκο για τις εισφορές που κατέληγαν σε ΝΔ ή ΝΔ like πρόσωπα και ταμεία. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ακόμη πιο αρνητικό κλίμα για μια ηγετική ομάδα να επανέρθει στην Εξουσία.

Ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο?? Ή το back up plan ???
Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ πάρει τις εκλογές με ισχνή πλειοψηφία, πάμε για εκλογές τον Μάρτη. Οι εκλογές θα γίνουν σε άλλο σκηνικό. Ένα νέο Συντηρητικό Κόμμα που θα έχει προκύψει από τα απομεινάρια της ΝΔ με την συμμετοχή επιχειρηματικών συμφερόντων τύπου Μπερλουσκόνι, θα διεκδικήσει την εξουσία. Κάτω από αυτό το κόμμα θα βρίσκετε, ο βασικός κορμός της ΝΔ, και μεγάλο κομμάτι του ΛΑΟΣ. Μπροστάριδες θα είναι λίγοι από τους σημερινούς διάττοντες αστέρες του κόμματος της ΝΔ και πλήθος από επιχειρηματίες που πλέον δεν θα έχουν τα τσιράκια τους στη βουλή, θα είναι οι ίδιοι.
Μεγάλο πρόβλημα σε αυτό το σενάριο είναι η Ντόρα. Η Υπ.Εξ. έχει βλέψεις να γίνει αρχηγός της ΝΔ. Το σενάριο αυτό της δίνει εξωφρενικά χαμηλά ποσοστά στο να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της. Ίσως λοιπόν να παιχθούν πολλές παρτίδες σκάκι μέχρι να λυθούν οι αντιρρήσεις από την πλευρά αυτή του κόμματος της ΝΔ.
Πρόβλημα αποτελούν και μεγαλομεσαία στελέχη της παράταξης που χάνουν καρέκλες και γραφεία.
Ίσως λοιπόν είναι νωρίς να φτάσουμε στην υπέρβαση του Σαμαρά.

Η ερώτηση που με προβληματίζει είναι αν στο ΠΑΣΟΚ έχουν διαμορφώσει σενάρια για το διάστημα από τον Οκτώβρη έως το Μάρτη. Θεωρώ ότι μάλλον θα τους κάνει ένα ανέλπιστο δώρο η ΝΔ αν σκέφτεται να κάνει ξανά εκλογές το Μάρτη. Όπως είπαμε πάμε για νέες εκλογές με αυξημένη αναλογική. Άρα το ΠΑΣΟΚ άνευ απροόπτου πάει για να σχηματίσει κυβέρνηση (το Μάρτη) μεγάλης πλειοψηφίας.
Μπορεί όμως το ΠΑΣΟΚ σήμερα να εξασφαλίσει ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις?? Προσοχή όχι πολιτικές. Κοινωνικές !!!
Αυτό είναι το στοίχημα που έχει να διεκδικήσει και να κερδίσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Ο χειμώνας είναι δύσκολος και όλοι μας πρέπει να βάλουμε πλάτη. Αν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ επαναπαυθεί στις δάφνες του, τότε μάλλον θα χάσουμε σαν έθνος, και όχι μόνο σαν Ελλάδα.
Η προσωπική μου γνώμη πάντως είναι πως αν ο Καραμανλής θέλει να κάνει καλό στον τόπο, θα πρέπει άμεσα να πάει σε εκλογές. Όσο για τον Μάρτη πρέπει να συναινέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: